Skeletna gradnja

Skeletna gradnja omogućava kupcima razne arhitektonske ideje, pruža  izvrsnu toplinsku izolaciju i odličnu protupotresnu sigurnost, iz razloga  jer je drvo materijal, koji se proteže i prenosi snage sa svih strana, za razliku od cigle i betona koje  prenose samo  tlačne sile. Iako skeletna gradnja postoji već više od tisuću godina, takav način gradnje u Hrvatskoj u nekoliko zadnjih godina je zaživio, jer kod skeletne gradnje zasluga najviše ide građevinskim materijalima koji daju odličnu toplinsku  i zvučnu  izolaciju.
Najvažnije kod skeletne gradnje kao što kaže i samo ime je osnova gradnje u skeletu koji je sastavljen od snažnih drvenih greda koje su dovoljne da statički zadovolje gradnju,  a  da bi se  još  povećala stabilnost  na skelet  se stavljaju drvene OSB ploče koje još  dodatno pojačavaju stabilnost  kuće.
 
Zašto skeletna gradnja i najveće prednosti iste :
1. Potresi (najbitnija karakterista u novonastaloj situaciji) :
Osim dobre otpornosti na vlagu, jedna od najvažnijih prednosti drvene konstrukcije seizmička sigurnost (sigurnost od potresa).
Pravilno dizajnirane drvene skeletne kuće puno bolje reagiraju na seizmička opterećenja nego zidane, jer drvo zbog svoje elastičnosti bolje odgovara na potres tla od klasičnog betona. Ona je fleksibilna, u slučaju potresa ne poremećuje drvenu konstrukciju. Zbog toga i zbog niske vlastite težine u usporedbi s njenim kapacitetom drveta je korisna i za gradnju objekata u područjima sa smanjenom nosivosti tla, kao i za potresna područja.
 
2. Kvaliteta života : 
Kvaliteta života u drvenoj konstrukciji, ukoliko se pravilno izvede i koristi prirodni i paropropusni materijali (tj. oni koji dišu) vrlo je visoka. Visoka kvaliteta prirodnih materijala osim života u zdravoj mikroklimi omogućuje smanjeni gubitak topline, minimalnu potrošnju energije, a time i manje troškove grijanja.
3. Požar
Što je s požarom?”, Pitanje je koje se odnosi na mnoge potencijalne vlasnike drvenih kuća. Istina je da je drvo organski zapaljiva tvar, ali u usporedbi s betonom i čelikom stekne veće požarno opterećenje.

Drvo gori polako i ravnomjerno. Brzina gorenja može se precizno odrediti – tipična procjena sagorijevanja je od 0,6 mm / min, s obzirom na dimenzije drvene konstrukcije. Elementi drva polako sagorjevaju od površine prema unutrašnjosti, što sprječava pristup kisika drvetu. U požaru zadržava potpuni kapacitet nosivosti te ne mijenja oblik, stoga ne uzrokuje prijenos opterećenja na ostale strukturne elemente, što je uglavnom uzrok neuspjeha strukture. Osim toga pri spaljivanju drveta ne stvaraju se otrovni plinovi, koji su vodeći uzrok smrti u požarima.